Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska betsegség!

2012.01.21

Betegség Tünetek, leírás Teendők
Bőr és szőrzet betegségei
Tályog Gennyes, fájdalmas duzzanat, többnyire verekedési seb elfertőződése. Forduljunk állatorvoshoz.
Kandúr farok A kandúrok farka alatti faggyúmireigyek mértéktelen zsírtelmelése. Forduljunk állatorvoshoz.
Szőrhullás Ivartalanított macskáknál, leginkább a hormonális változások miatt. Forduljunk állatorvoshoz.
Bőr élősködői
Bolha A leggyakoribb bőrparazita, de galandféreg lárvákat is terjeszthet. Bolhanyakörv, bolhairtó spray.
Kullancs Főleg kijárós macskáknál. Apró kékes-szürke duzzanatra hasonlít. Helyezzünk alkoholos vattát a kullancsra, majd csipesszel távolítsuk el.
Szembetegségek
Kötőhártya gyulladás Szem külső rétegének gyakori betegsége. A szem vörös, duzzadt és váladékozik. Forduljunk állatorvoshoz. Antibiotikummal történik a kezelése.
Harmadik szemhéj előreesése Általában vírusfertőzés vagy egészségi állapot romlásának következménye. Ha a macska rosszul érzi magát forduljunk állatorvoshoz.
Könnyezés Könnycsatorna elzáródás okozhatja, ilyenkor a szőrzet is elszíneződik. Perzsamacskák örökletes betegsége. Forduljunk állatorvoshoz.
Fülbetegségek
Fülatka A fül parazitás fertőzése, kölyökmacskáknál igen gyakori. Folytonos vakarózás, sötétbarna, kellemetlen szagú fülzsír. Fülcsepp.
Fülgyulladás Idegen test, vagy baktérium hatására. A cica sűrűn vakarja a fülét. Forduljunk állatorvoshoz.
Süketség Oka lehet az idős kor, fülgyulladás, fejsérülés. Gyanú esetén forduljunk állatorvoshoz.
Száj, és fogak betegsége
Fogíny gyulladás Összefügg a fogkőlerakódással. A fogak körül az íny vörösnek tűnik. Kellemetlen a lehellete, nyálzik a cica és nehéz számára a rágás. Forduljunk állatorvoshoz.
Csont, izom és izületi betegségek
Csonttörés  Főként közlekedési baleset vagy esésnél rossz érkezés okozza. Azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Ficam  Esés vagy baleset következménye. Hirtelen fellépő fájdalommal jár, az állat nem tud lábra állni. Azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 Izületi gyulladás  Ficam vagy baleset után előfordul az izület fertőződése. Fájdalmas duzzanat az izületeknél. Azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 Rándulás  Duzzanat, átmentei sántítás. Forduljunk állatorvoshoz.
Légúti betegségek
Tüdőgyulladás Súlyos légúti fertőzés eredménye. Láz, nehéz légzés, orrfolyás, köhögés kísér(het)i. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Hörgőhurut Egyéb légúti megbetegedés kísérője a hörgők gyulladása. Állandó köhögéssel jár. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Orrfolyás Orrból, szemből szivárgó folyadék, fertőzés tünete. Orrmelléküreg gyulladásra utal. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Tüdőférgesség Apró élősködő, mely főként a kijárós macskák tüdejében fordul elő. Száraz köhögés jellemzi. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Emésztőrendszer betegségei
Hányás Hasi fájdalom és mértéktelen szmjúság kíséri. Főként fertőzött étel miatt lép fel. Ha a hányás 24 óránál tovább tart, keressük fel állatorvosunkat.
Hasmenés Ha enyhe, kiválthatta stressz vagy étrendváltozás. Ha súlyos, akkor baktérium vagy vírusfertőzés a háttere. Ha hányás is fellép a hasmenés mellé, mely esetenként véres, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Székrekedés Idős macskák, hosszúszőrű cicák különösen hajlamosak rá. Paraffin olaj. 1-2 nap után keressük fel állatorvosunkat.
Belső élősködők
Orsőféreg Macska gyomrában és beleiben él, a megemésztett táplálékot fogyasztja. A fertőzött állat tünetmentes is lehet, de férgeket is üríthet. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Galandféreg Főként felnőtt macskák betegsége. Széklettel ürül, szoptatáskor a kismacska is megferzőződhet. Azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Ivarszervek betegségei
Méhgyulladás Nehéz szülés után a méh elfertőződhet. Hasi fájdalom és a szeméremtestből vér is kísérheti. Forduljunk állatorvoshoz.
Emlőgyulladás Emlők pirosak, duzzadtak, a kölykök nem tudnak szopni. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Kiválasztó rendszer betegségei
Hólyaghurut Többnyire bakteriális fertőzés eredménye. Gyakori és erőltetett vizelés, véres vizelet, fokozott szomjúság kíséri. Az állat gyakra tisztogatja a fenekét. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Idegrendszer betegségei
Bénulás Baleset során sérül a gerincvelő. Főként a végtagokat, és a farkat érinti. Az állat vonszolja magát. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Mérgezés Főként háztartási tisztítószerek, elgurult gyógyszerek okozzák. Remegés, görcs kíséri. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Egyensúlyzavar Járás közben bizonytalanság jellemzi az állatot. Okozhatja sérülés, a belső fül betegsége, vagy vitaminhiány. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Vérképzés és szív betegségei
Vérszegénység Száj nyálkahártya halvány, levert és gyenge az állat. Forduljunk állatorvoshoz.
Szívféreg Ritka betegség, főleg párás klímájú országokban fordul elő. Nehéz légzés, fogyás és hasűri folyadék jellemzi. Sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
Leukémia Fokozatos fogyás, erőtlenedés. Orvosi ellátást igényel, van ellene védőoltás.