Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Több cicus 1 házban!

2011.12.26

Több cicus egy házban

Több cicának otthont adni egy lakáson belül gyakran az állatok viselkedési problémáihoz vezet, és ezen problémák megoldása pedig nehézséget okozhat a kisállat gazdájának. Továbbá, a stressz, ami a viselkedési problémákat okozza, egészségügyi gondokhoz is vezethet. Ezen problémák megértése az első lépés a megoldás felé.


A tulajdon megosztása

Egy többmacskás háztartásban, fontos, hogy bőséges tulajdont biztosítsunk minden macska számára szükséglete szerint. Ilyen tulajdonok lehetnek az:

    Etető tányérok
    Itató tányérok
    Almok
    Búvóhelyek
    Ülő rudak
    Játékok

 
Viselkedési és egészségügyi problémák

Ha nem sikerül bőséges tulajdont biztosítsunk minden macska számára, az feszültséghez és veszekedéshez vezethet a macskák között. Ezzel egészségügyi gondokat is kiválthatunka cicusok körében!

    Minden macskának külön etető és itató tálat kell biztosítani
    Az almokat a ház csendes részeibe kell elhelyezni, ahol a macska nyugalmát semmi sem zavarhatja meg. Mindegyik macskának biztosíts egy tulajdonképpeni macskaalmot!
    Sok macska, ha fél, vagy nyugtalan, menedéket, vagy egy rejtekhelyet keres magának. A macskák gyakran az ágy, kanapé, szék vagy más bútordarab alá bújnak. Más búvóhelyként szolgáló tárgyak lehetnek dobozok vagy hordozók, ahová a macska elvonulhat, ha nem érzi biztonságban magát. Ha a macskák között agresszió lép fel, olyan menedékek biztosíts számukra, ahol a macskák nem láthatnak egymásra. A dobozok vagy macskahordók is tökéletesen megfelelnek erre a célra. De a magasított oldalú macskaágyak is nagyon jók.

 
    A macskák szeretnek magas helyekre letelepedni. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben felmérjék a helyzetet, és ez segít enyhíteni a stresszt és a feszültséget. A macskáknak több különálló helyet kell biztosítanod, hogy több helyen is letudjanak telepedni! Mindegyik macskának meg kell legyen a saját pihenőhelye, mert vannak olyan macskák is, amelyek nem szeretnek osztozkodni a többiekkel. Néhány macska szeret a széktámlára vagy az asztalra letelepedni. Mások a még ennél is magasabb felületeket kedvelik, mint például egy szekrény teteje vagy egy magas polc (vagy a hűtőszekrény). De macskáknak való kaparófákat használhatsz arra, hogy pihenőhelyet biztosíts a macskáidnak.

 

    A macskáknak mentális stimulációt is kell biztosítanunk! A játékok kimondottan jók erre a célra. Lehet, hogy szükséges lesz kísérletezni és megtudni, milyen fajta játékot kedvelnek a macskáid külön-külön. A macska játékra való ösztönzése nemcsak mentális stimulációt, de mozgást is jent, ami egészséges a macskák számára. A megfelelő gyakorlatok segítenek elkerülni az elhízást, mert a macskák egészségtelen életmódját gyakran a kevés mozgás okozza.

 

Egészségügyi problémák

Azoknál a macskáknál, amelyek egy többmacskás házban laknak, nagy a valószínűsége annak, hogy viselkedési problémák mutatkoznak. Ilyen gondok lehetnek például a vizelet permetezés és harc. Ezen kívül, a stressz ami egy többmacskás házban gyakran előfordul, az állatokat olyan orvosi problémákra teszi hajlamossá, mint a húgyúti-, légzőszervi és gyomor-bélrendszeri megbetegségek.


Minden macska szükségletének megfelelő kielégítése segíthet úgy a viselkedési mint az orvosi problémák elkerülésében, amelyeket a macskák közötti stresszes kölcsönhatások okoznak. A kulcs a macskák nyugodt és kiegyensúlyozott lelki állapotához a bőséges eledellel és alommal való ellátás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.